Mistika, glazba i sve ostalo


 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Samozapaljenje

Go down 
AuthorMessage
Darkangel
Admin
Darkangel

Female
Number of posts : 299
Age : 30
Location : Zagreb
Registration date : 2008-12-02

PostSubject: Samozapaljenje   Thu 18 Dec 2008 - 2:06

Ljudsko samozapaljenje. Iako sama ideja da se tijelo životinje odnosno čovjeka može spontano samozapaliti zvuči smiješno, postoje slučajevi ovog fenomena, nažalost samo u usmenoj predaji.. Skeptici smatraju da kako ne postoji nikakav dokumentiran slučaj ovog fenomena, stoga sam fenomen ne postoji, već se radi o čistoj izmišljotini. No ipak više od stotinjak priča o takvim događanjima malo bodu u oko.

Mnoge priče potječu iz policijskih istraga, koji su zaključili kako se radi o nekakvom požaru, jer boljeg objašnjenja nisu imali. No sitnice koje takvu teoriju ne podržavaju su postojale, poput činjenice da ništa drugo nije izgorjelo, samo uski horizont događaja u kojem se nalazilo samo truplo. No da odmah raščistimo: ukoliko se radilo o požaru uzrokovanim opuškom cigarete, kvarom nekog uređaja ili kojekakvim uobičajenim «palikuća» uzrocima, cijela bi prostorija izgorjela. No to nije bio slučaj.

Mogućnosti samozapaljena ljudskog tijela su još jedan interesantan faktor. Prvenstveno tijelo se najvećim dijelom sastoji od vode, tvar koja bi ikakvo samozapaljenje definitivno inhibirala. Osim masti i plina metana u našem tijelu ništa drugo neće lako izgorjeti. Da se ljudsko tijelo kremira potrebne su vrlo visoke temperature kroz duži period. Npr. kako bi tijelo potpuno sagorjelo u 3 sata potrebna je temperatura od 1400°C, a za brže sagorijevanje potrebne su još veće temperature. Vatra gori na oko 100°C. Živo ljudsko tijelo egzistira na temperaturi oko 36°C. Truplo se provođenjem topline u/iz okoliša prilagođova okolišu, a kao je većim dijelom godine na većini lokacija u svijetu temperatura okoliša manja od naše unutrašnje, tijelo se hladi. Što želim naglasiti da ako se i dogodi samoinicirano zapaljenje ljudskog tijela, održavanje takve vatre iziskuje temperature veće od one pri kojoj se tijelo samozapalilo, što je praktički nemoguće u proučavanim slučajevima.

IZDVOJENE TEORIJE:
U početku se vjerovalo u vrlo jednostavan razlog ljudskom samozapaljenju. To je bila kazna Božja, no kako se razvijala znanost, tako su se više tražili ovozemaljski uzroci.

Sama ideja samozapljenja je bila doista apsurdna, no pri određenim uvjetima ljudsko tijelo može izgorjeti, no to je proces, kako san već spomenula, vrlo dugotrajan, a kod slučajeva spontanog samozapaljenja, tijelo jako brzo progutaju plamenovi. Sa znanstvenog gledišta uvjeti pri kojima bi se ljudsko tijelo moglo samozapaliti moraju biti doista ekstremni, temperature jako visoke, i prisustvo kakvog lako zapaljivog sredstva poput goriva. No misterija je u tome što kod slučajeva samozapaljenja ovi uvjeti nisu bili prisutni, jedino sredstvo koje može potaknuti reakciju teoretski bi bilo samo tijelo.

U 18. i 19. stoljeću rašireno mišljenje je bilo da je uzrok konzumiranje velike količine alkohola, koje bi tijelo učinili vulnerabilnim zapaljenju pri najmanjoj iskri. No detaljnija istraga samih slučajeva samozapaljenja je otkrila kako većina žrtava nisu bili alkoholičari, no i količina alkohola potrebna za takvu reakciju bi utjecala na ljudsko tijelo i prije samozapaljenja, naime došlo bi do trovanja alkoholom i prije nego se postigne količina alkohola u tijelu dovoljna za takav proces. Znači nešto drugo je moralo biti u pitanju.

Farmeri znaju da ponekad se sijeno može samozapaliti bez ikakvog vidljivog uzroka. No ovo nije rješenje ljudskom samozapaljenju jer uzrok samozapaljenju sijena se znanstveno dokazao. U pitanju su bakterije koje u optimalnim uvjetima se nenormalno masivno razmnožavaju dok njihove kolonije ne stvore dovoljno topline koje lako zapaljuju suho sijeno. Ovakvi uvjeti nisu prisutni u tijelu životinje, a sve i da postoje, životinja, time mislim i na čovjeka, bi umrla od posljedica bakterijske infekcije mnogo prije nego bi bakterijske kolonije dosegle kritičnu temperaturu.

Jedna teorija je ona o statičkom elektricitetu tijela koji mogu spontano zapaliti lako zapaljive tvari, no nije potvrđeno da se može stvoriti dovoljnu količina statičkog elektriciteta potrebna da se zapali ljudsko tijelo.

Larry Arnold je razvio jednu interesantnu teoriju, povezujući slučajeve samozapaljenja sa zemljinim energetskim silnicama koje je otkrio Alfred Watkins kada je opazio pravilnost u rasporedu mjesta s nazivom «Brent» (stara engleska riječ za «burnt» što znači izgorio). Kada je Larry Arnold usporedio slučajeve samozapaljenja sa silnicama uočio je da postoji jedna, kako ju je on nazvao «vatrena silnica» koja prolazi kroz 5 gradova u kojima je bilo 10 slučajeva samozapaljenja, te još 4 «vangradska» slučaja duž te silnice.

Nažalost do sada nijedna teorija nije potkrijepljena nikakvih znanstvenim dokazima, te nam ostaju samo špekulacije, a ja da moran birat od ovih ponuđenih teorija – najlogičnije mi zvuči ona s bakterijama... Možda tražimo krive bakterije, a možda tražimo krivi uzrok, i od početka su bili u pravu oni koji su ovaj fenomen percipirali kao «kaznu Božju» - brisanje jedinki koje možda nisu zaslužile živjeti, njihova likvidacija na posve neuobičajen i začuđujuć način kao nekakva prirodna ravnoteža. No kako o njihovim životima ništa ne znam ova teorija nema nikakve temelje, samo špekulacije... no i to je početak…

_________________
Just live, forgive and forget!
Back to top Go down
View user profile http://ilusion.forumotion.net
 
Samozapaljenje
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
ILUZIJA :: Mistika :: Misterije i ostalo-
Jump to: