Mistika, glazba i sve ostalo


 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share
 

 Masoni

Go down 
AuthorMessage
Darkangel
Admin
Darkangel

Female
Number of posts : 299
Age : 30
Location : Zagreb
Registration date : 2008-12-02

Masoni Empty
PostSubject: Masoni   Masoni I_icon_minitimeWed 3 Dec 2008 - 4:50

Evo kratke priče o još jednom tajnom bratstvu, njihova priča nije tolko jeziva kolko zanimljiva... pa evo priče:
Drugi naziv za Masone je Slobodni zidari, postoje mnoge priče i legende o porijeklu Masona koje govore da Masonstvo potječe od Adama, ili graditelja kule Babilonske. Jedna od češčih priča je ona koja se odnosi na Salamonov hram koji su gradili brojni fenički i sirijski graditelji. Navodno je vođa graditelja bio Hiram Abiff, koji je posjedovao veliko znanje i mudrost. Tri pomoćnika su ga jednom prilikom zatražila da im oda svoje tajne, ali je on odbio. Zbog toga su ga ubili. Po toj verziji masonstvo je zaista udruga koja seže u početke ljudske povijesti sa brojnim tajnim znanjima. Ono je preživjelo na Orijentu do križarskih ratova, kada su ga templari donijeli na zapad.
Danas i masoni i dobar dio njihovih protivnika odbacuje ove priče kao legende i priznaju kao službenu verziju priče onu o tome da su proistekli iz srednjovjekovnih cehova. Naime, po toj verziji, zidari su bili slobodniji, traženiji i ugledniji od ostalih radnika. Imali su veća prava nego drugi obrtnici.
Masoni su progonjeni i zabranjivani u mnogim državama od strane svjetovnih vlasti. Mnogi vladari prosvjetitelji su ih progonili; drugi su i sami bili masoni. U mnogim katoličkim zemljama su dugo vremena bili zabranjeni, u drugima ih se progonilo zbog sumnje da njihova tajnost podrazumijeva režimu nepoćudne ideje. U novije vrijeme to su radili Hitler i Mussolini. Jedan nacist pod pseudonimom dr. Custos napisao je knjigu Slobodni zidar – svjetski vampir, u kojoj se masone optužuje za niz katastrofa i ratova. U Njemačkoj su za trećeg reicha masone progonili i slali u koncetracione logore. U Italiji su samo bili zabranjeni, a i sam kralj Viktor Emanuel II je bio mason. Zanimljivo je da su masoni ponekad povezivani sa boljševizmom, pogotovo u nacističkoj propagandi, a 1922, je Kominterna osudila masoneriju kao degenerirani pokret koji zastupa buržujske i kapitalističke interese, i u socijalističkim zemljama ona zaista nije postojala sve do početka 90 – ih xx. stoljeća. Slobodno zidarstvo u javnosti mnogih zemalja ima karakter nečeg negativnog i nepoželjnog.
Skoro od samih svojih početaka masoni su se sučeljavali sa brojnim neprijateljima, koji su ih napadali iz raznih razloga. Popis tih razloga je prilično dug, i obuhvaća stvari poput krivovjerstva, podrivanja nacionalne sigurnosti, širenja revolucionarnih i nepoželjnih ideja, želje za vladanjem svijetom do sodomije, sotonizma, čarobnjaštva, itd. Progonjeni su i doživljavali napade i zbog pojedinačnih ekcesa, npr. nikada razjašnjenog nestanka Williama Morgana kojega su navodno ubili jer je prijetio da će odati njihove tajne. Izuzmemo li napade i progone zbog čarobnjaštva, bavljenja magijom, posjedovanja tajnih moći itd. većina napada se svodi na jedan od sljedeća dva slučaja : širenje državi nepoćudnih ideja i/ili zadobivanje previše moći, ili sukob sa Crkvom.

_________________
Just live, forgive and forget!
Back to top Go down
View user profile http://ilusion.forumotion.net
Darkangel
Admin
Darkangel

Female
Number of posts : 299
Age : 30
Location : Zagreb
Registration date : 2008-12-02

Masoni Empty
PostSubject: Re: Masoni   Masoni I_icon_minitimeWed 3 Dec 2008 - 4:51

Masoni (slobodni zidari, freemasons) su mistično - politička organizacija koji stoljećima prenose drevne babilonske, egipatske, grčke (eleuzinske), kršćanske i druge misterije.

Misterije se prenose inicijacijom, a inicijacija predstavlja putovanje duše ka Bogu. Svaka misterija se temelji na priči o rođenju, životu, smrti i uskrsnuću Boga. Na isti način masonerija se temelji na priči o smrti i uskrsnuću majstora graditelja Hirama Abifa. Legenda od Hiramu Abifu je opisana u Starom Zavjetu.

Inicijacija je podijeljena u tri osnovna stupnja: učenik, pomoćnik i majstor. Prvi stupanj uči o moralu i ljubavi, drugi o prirodnoj znanosti, a treći o teozofiji, odnosno životu iza smrti.

U knjizi Mitologija, ilustrirana enciklopedija od Richard Cavendish-a na 148 i 149 str. možete vidjeti četiri prizora inicijacije u Dionizove misterije (Freske iz Vile Misterija u Pompejima, 1.st.pr.n.e.) i njihov opis.

1. Prvi stupanj je stupanj učenika koji prolazi kroz rođenje. On je još dijete, početnik koji ne zna učenje koje će tek primiti.

2. Potom dolazi stupanj pomoćnika. Na ovom stupnju mason upoznaje suštinu svoga zanata, ali još uvijek nije upoznat sa savršenim djelom.

3. Konačno, dolazi stupanj majstora na kome mason ulazi u sve tajne svoga zanata.

Poznate osobe masoni:
Goethe, Eliphas Levi, Cagliostro, grof Saint-Germain, Emanuel Swedenborg, Mozart, Solomon, G.Washington, H.P.Blavatsky, A Besant, Leadbeater, Lincoln, A.Mesmer, Josip Broz Tito (iluminat)...

Literatura koja se bavi samo filozofskom stranom slobodnog zidarstva:
- Značenje slobodnog zidarstva: W.L. Wilmshurst
- Masoni: Henri Durville
- A new Encyclopaedia of Freemasonry: A.E.Waite
- Tajna društva: Serge Hutin
- Freemasonry and its Ancient Mystic Rites: C.W. Leadbeater

Slobodni zidari ili masoni najveće su međunarodno tajno društvo na svijetu, s preko 6 milijuna članova. Poznato je po svom čudnovatom pristupnom obredu, tajnim znakovima i rukovanju, po kojem se članovi međusobno prepoznaju. Tvrdi se da ‘nitko izvan tog pokreta ako čita napisane obrede, ne može shvatiti duh masonstva. Ono što u prvi mah izgleda dječja igra u atmosferi lože (gdje se masoni sastaju) oblikuje jedinstvenu vezu među muškarcima ‘. Masonstvo je isključivo muško udruženje za uzajamnu pomoć u trenucima potrebe. Načela se tumače kao ‘bratska ljubav, pomoć, i istina’. Teoretski svaki vjernik u Boga, kršćanin, Židov, musliman , Hindus ili budist može postati mason. Članovi su bili proganjani, jer se tvrdilo da je masonski pokret antipatriotski i antikršćanski. I danas su masoni zabranjeni u Sovjetskom Savezu, Kini, Mađarskoj, Španjolskoj i Portugalu. Većina velikih kršćanskih crkvi, rimokatolička, pravoslavna pa i Vojska spasa, zabranjuju svojim članovima pristup u slobodne zidare. Međutim, anglikanska crkva i slobodne protestantske crkve ne zabranjuju takvo članstvo, pa mnogi vodeći članovi tih crkava zauzimaju visoka mjesta među masonima.

_________________
Just live, forgive and forget!
Back to top Go down
View user profile http://ilusion.forumotion.net
 
Masoni
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
ILUZIJA :: Duhovnost :: Kultovi, pokreti, sekte...-
Jump to: