Mistika, glazba i sve ostalo


 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 2012. - biti ili ne biti

Go down 
AuthorMessage
Darkangel
Admin
Darkangel

Female
Number of posts : 299
Age : 30
Location : Zagreb
Registration date : 2008-12-02

PostSubject: 2012. - biti ili ne biti   Mon 25 May 2009 - 7:32

Postoji vrijeme i mjesto za sve pa tako i za kraj svijeta. Sad, druga je stvar kad će se on dogoditi i što će ga zapravo skriviti - kontrakcije svemira, sunčeve pjege, meteori, svemirci, globalno zatopljenje... Prisjetimo se, recimo, toga kako su članovi kulta Heaven's Gate kolektivno izvršili samoubojstvo 1997. godine, uvjereni da će svijet otići kvragu baš tada. Ali malo su se zajebali - ubiše se ljudi za džaba.Prelazimo most budućnosti, Tko će preživjeti?, Sudbonosna godina Maja, Kraj svijeta?, Jeste li spremni?, Proročanstva o apokalipsi - samo su neki od bezbrojnih naslova koji u posljednje vrijeme preplavljuju tiskane i internetske medije. Neki od njih našli su istaknuto mjesto čak i u renomiranim dnevnim novinama ili TV-emisijama koje, također, ne ostaju imune na pošast fatalističkih pisarija o fenomenu 2012. godine.

I, zapravo, što smo bliže toj godini, čini se da je sve više argumenata za, nego protiv kataklizmičkih predviđanja o budućnosti svijeta i naše civilizacije, a samim time i sve više »proroka« koji nude svoja tumačenja »presudne« 2012. godine. Znači li to da možemo prestati ozbiljnije planirati budućnost, prestati otplaćivati kredite i prestati raditi po 12 sati dnevno, jednostavno početi uživati u trenutku ostvarujući ono što smo oduvijek htjeli, a nismo stigli? Pa i ne baš. No, krenimo od početka.

Kraj kalendara
Predviđanja o smaku svijeta koji bi se trebao dogoditi 2012. godine kulturna su tradicija modernog doba potaknuta mnogobrojnim knjigama na tu temu. No, sjeme ovog problema posijao je još 1987. zloglasni Jose Argüelles, američki profesor povijesti umjetnosti, objavivši mističnu knjigu o kalendaru Maja, Faktor Maja, koja je brzo postala planetarno popularna. Prema Argüellesovom tumačenju kompliciranog, ali preciznog kalendara koji su koristili drevni Maje, 21. prosinca 2012. svijet će zadesiti apokaliptična kataklizma, jer s tim datumom završava njihovo računanje vremena. Pa iako je kasnije sam autor opovrgavao ovakvo shvaćanje kalendara, najavljujući zapravo preporod ili novi početak, pop-kultura se i dalje odnosi prema 2012. kao prema mračnom i stvarnom fenomenu.

Tumačenjima kalendara Maja pridružuju se drugi dokazi da će se za tri godine čovječanstvu zaista dogoditi neka velika prekretnica, pozitivna ili negativna. Nanovo se tumače Nostradamusove centurije, javljaju se razni vidioci i proroci, otkrivaju se nova predviđanja pomoću Biblijskog koda ili se i kod drugih drevnih naroda pronalaze poveznice s »problematičnom« godinom. U sve te pisane tragove vezane uz zbrku oko 2012. uključuju se i crna predviđanja klimatologa i činjenica da je u posljednjih sto godina čovječanstvo prošlo vjerojatno najkrvavije, najrazornije, ali i najnaprednije razdoblje svog postojanja. Mnogi su uvjereni u neminovni dolazak kataklizme koja bi trebala konačno »pročistiti« dekadentni svijet u kojem živimo, svijet sve većih razlika i sukoba između Istoka i Zapada, između razvijenih i nerazvijenih zemalja, između bogatih i siromašnih ljudi, a kao argument »za« navode i aktualnu globalnu financijsku krizu i neprestano zveckanje nuklearnim oružjem. S mnogih nas strana upozoravaju da se naše ponašanje i svijest moraju promijeniti na bolje, jer je sat našeg opstanka već na »pet do dvanaest«.

Pozitivna transformacija
Međutim, čini se da zapravo jača pokret onih koji smatraju da će nam se 2012. konačno dogoditi pozitivna transformacija ljudskog duha zahvaljujući kojoj ćemo zapravo zakoračiti u razdoblje mira i blagostanja. Iako neki najavljuju da će tada završiti razdoblje Riba i započeti ono famozno razdoblje Vodenjaka, kada će zapravo sve materijalno početi propadati i gubiti na važnosti, svjetski astrolozi ne mogu se već stoljećima dogovoriti kada bi se to točno trebalo dogoditi.

Što se kalendara Maja tiče, cijela zbrka nastala je zato što će se u prosincu 2012. završiti 13. baktun njihovog dugoročnog brojanja dana. Prema tumačenju tog kalendara, početak svijeta označen je kao 0.0.0.0.0, što je zapravo 3113. godina prije Krista, a zadnji datum je 13.0.0.0.0 ili 2012. Maje su taj datum smatrali krajem jednog doba, no, kažu stručnjaci, ne u apokaliptičnom smislu.

- Prema Majama, tada bismo trebali napustiti svijet četvrtog i ući u svijet petog Sunca. Proročanstva Maja naznačuju ovaj period kao vrijeme promjene, harmonije i ponovnog rođenja. Više nismo u Svijetu četvrtog Sunca, ali nismo još niti u Svijetu petog. Ovo je vrijeme između, vrijeme promjene u kojem prolazimo kroz ogromnu globalnu tendenciju razaranja okoliša, socijalnih nemira, ratova i neprekidnih promjena na Zemlji. Sve je to bilo predviđeno kroz jednostavnu spiralnu matematiku kalendara Maja. No, sve će se promijeniti, rekao je gvatemalski istraživač, povjesničar i antropolog Carlos Barrios koji je 25 godina proučavao kalendarski sustav Maja. Živi bili pa vidjeli.

_________________
Just live, forgive and forget!
Back to top Go down
View user profile http://ilusion.forumotion.net
 
2012. - biti ili ne biti
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Jeudi 12 janvier 2012 - Les phobies
» Need confirmation of a Prophecy I heard on Saturday June 2nd, 2012
» Mercredi 15 février 2012: Les voyages dans l'espace...
» use of ordering agreement as per gppb resolution 01-2012
» SANDY HOOK: FBI publishes crime report showing “0″ murders occurred in Newtown in 2012

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
ILUZIJA :: Svijet :: Tehnologija i znanost-
Jump to: