Mistika, glazba i sve ostalo


 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Kreće kontrola bolovanja po kućama

Go down 
AuthorMessage
Darkangel
Admin
Darkangel

Female
Number of posts : 299
Age : 30
Location : Zagreb
Registration date : 2008-12-02

PostSubject: Kreće kontrola bolovanja po kućama   Wed 20 May 2009 - 4:58

U borbu protiv lažnih bolovanja HZZO kreće i kontrolirajući osiguranike po kućama. Ulaziti neće bez privole, no ako ih osiguranik ne pusti u svoj dom, smatrat će se da nešto skriva.

Prema novom Pravilniku o ovlastima i načinu rada kontrolora HZZO-a, kontrolori će od sada, osim provođenja nadzora u ordinaciji izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, imaju pravo obaviti i neposrednu kontrolu u kući osiguranika.

Riječ je o Pravilniku koji će stupiti na snagu do kraja svibnja, a koji bi trebao pomoći u smanjenju broja lažnih bolovanja. Takav potez mogao bi se smatrati ozbiljnim narušavanjem prava hrvatskih građana, međutim dozvolit će inspektorima, koji u kuću osiguranika neće moći ući bez privole, da pomisle kako osiguranik nešto skriva ako im "zalupi vrata pred nosom".

"Ako pacijent nije voljan pustiti kontrolora u stan ili kuću, on neće ući, i neće biti sankcija prema pacijentu. Međutim, tko je objektivno bolestan nema razloga da ne pusti kontrolora i to je signal da postoji razlog za takvo ponašanje", tumačenje je novih pravila državnog tajnika Dražena Jurkovića.

No njegovo je gledište da se time ne narušava pravo građana nego da mu se pomaže.

"Nekad su pacijenti u takvom stanju da moraju ležati u krevetu pa kontrolor može vidjeti da li mu što treba", kaže Jurković.

Ipak priznaje, da pomoći, liječnici koji su i sada dolazi u kuće osiguranika kada im je trebala pomoć, sada ulaze kako bi provjerili bolovanje i izborili se da smanje broj onih lažnih.

"U cilju nam je smanjiti stopu bolovanja, ne samo zbog zdravstvene potrošnje nego i zato da oni kojima nije potrebna zdravstvena kuna ne uzimaju od onih kojima ona doista treba", zaključio je Jurković

_________________
Just live, forgive and forget!
Back to top Go down
View user profile http://ilusion.forumotion.net
 
Kreće kontrola bolovanja po kućama
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
ILUZIJA :: Svijet :: Zdravlje-
Jump to: